Help mijn kamer wordt een studio!

Politiek door studenten, voor studenten

Stem

Misschien is het iemand die je kent overkomen of heb je het zelf meegemaakt: het studentenhuis waar jij al jarenlang met veel plezier woont met gezellige huisgenoten moet verlaten worden. De reden? De verhuurder wil jouw kamer en die van jouw huisgenoten ombouwen naar studio’s. Weg gezellig huis, hallo dure studio’s. Maar hoe komt het eigenlijk dat dit in Groningen zo vaak gebeurt? In dit artikel neem ik je mee in een stukje geschiedenis, leg ik uit wat Student & Stad doet om dit te voorkomen en geef ik tips voor als jou dit overkomt.

Tussen 2017 en 2022 verdwenen er 3200(!) studentenkamers uit de stad en hier kwamen nog geen 2400 studio’s voor in de plaats

Waarom komt dit de laatste jaren zoveel voor?

In 2017 versoepelde de gemeente Groningen de regels rondom het ombouwen van kamers naar studio’s. Voor 2017 moesten verhuurders een studio van minimaal 50m2 bouwen en dat was voor pandjesbazen niet erg interessant omdat deze studio’s erg duur waren en er weinig vraag naar was. In 2017 zag de gemeente dat er onder studenten vraag was naar zelfstandige studio’s met eigen keuken en badkamer en door de versoepeling hoefden studio’s nog maar 23m2 te zijn. Hierdoor konden pandjesbazen makkelijk van vijf studentenkamers vier of drie studio’s maken en deze net onder de huurtoeslaggrens verhuren. De student betaalde uiteindelijk net zoveel voor een studio als voor een kamer en de huurtoeslag verdween rechtstreeks in de zakken van de verhuurder.

Dit nieuwe beleid van de gemeente werkte hierdoor veel te effectief. Tussen 2017 en 2022 verdwenen er 3200(!) studentenkamers uit de stad en hier kwamen nog geen 2400 studio’s voor in de plaats. In een studentenstad waar al in 2017 een schreeuwend tekort aan studentenwoningen was, is dit een zware klap voor zowel de woningzoekende student als de student die na jaren gezellig samenwonen het huis gedwongen moet verlaten.

Wat doet Student & Stad om dit te voorkomen?

Vanaf het moment dat ons verhalen bereikten van studenten die gedwongen hun huis uit moesten hebben wij in de gemeenteraad aandacht gevraagd voor dit probleem. Mede door de houding van het gemeentebestuur duurde het erg lang om andere partijen mee te bewegen. Het college gaf namelijk de voorkeur aan studio’s voor studenten omdat zij dachten dat hier meer vraag naar was en omdat studenten in studio’s volgens hen voor minder overlast zorgden dan studentenhuizen.

Na jaren lobbyen en aandacht vragen voor dit probleem lukte het ons in 2021 eindelijk om een meerderheid te krijgen in de gemeenteraad om dit beleid terug te draaien. In 2022 nam het college dit standpunt over en ging zij aan de slag om het ombouwen van studentenkamers naar studio’s te voorkomen.

Eind goed al goed dus?

Helaas niet helemaal. Hier wordt het een beetje ingewikkeld. Omdat verhuurders in tegenstelling tot huiseigenaren die zelf in hun pand wonen niet vrijelijk over hun woning kunnen bezitten (er zitten immers huurders in het pand), kan dit beleid niet 1,2,3 worden teruggedraaid door de gemeente zonder dat de gemeente een hoog risico loopt om aangeklaagd te worden door pandjesbazen die claimen dat ze net van plan waren hun pand om te bouwen naar studio’s en door de gemeente geld mislopen. Het zit allemaal juridisch een stuk moeilijker in elkaar dan dat de gemeente in 2017 doorhad en hierdoor duurt het nog wel even voordat het definitief voorbij is met het verdwijnen van kamers voor studio’s. Positief is wel dat de gemeente heeft aangekondigd dat ze dit beleid willen terugdraaien zodat een pandjesbaas die nu nieuw een pand koopt niet kan claimen dat ze dit niet aan zagen komen, maar voor bestaande panden kan het nog wel een paar jaar duren voordat het risico voor de gemeente is verdwenen.

Wat kan ik doen als mijn verhuurder ons studentenhuis om wilt bouwen naar studio’s?

Het belangrijkste is dat je weet dat je als huurder in Nederland vaak heel veel bescherming geniet die ervoor zorgt dat jij niet zomaar uit een woning kan worden gezet. Zo hoef je niet akkoord te gaan met een verbouwing. Vaak sturen verhuurders gewoon een brief waarin wordt geeist dat je de woning binnen een aantal maanden verlaat, maar dit mag helemaal niet! Er wordt niks omgebouwd tenzij de huurders (of in ieder geval een meerderheid hiervan) instemt met de verbouwingsplannen. Ook heb je altijd recht op vervangende woonruimte als je wel akkoord gaat met de verbouwing.

Nog even de tips op een rijtje:

  1. Ga nooit zomaar akkoord met uithuisplaatsing door verbouwing!!!
  2. Zoek contact met Steunpunt Huren Groningen en laat je adviseren.
  3. Overleg met je huisgenoten. Waren jij en je huisgenoten toch al van plan op korte termijn te verhuizen? Dan kan het voordelig zijn om je door je huisbaas te laten uitkopen.
  4. Als je akkoord gaat met de verbouwing naar studio’s, eis bij je verhuurder dat deze je voorziet van vervangende woonruimte.
  5. Dreigt er een juridisch conflict? Dan kun je terecht bij het Juridisch loket.
  6. Laat het ons weten! Neem contact op met Student & Stad en wij proberen je te helpen.

Contact:

Student & Stad: fractie@studentenstad.nl

Juridisch Loket: 0800-8020 – Coehoornsingel 1, 9711BS in Groningen

Openingstijden:

Maandag 09:00 – 11:00

Dinsdag 14:00 – 16:00

Donderdag 09:00 – 11:00

Steunpunt Huren: info@steunpunthuren.nl – 050-7851453 – Damsterdiep 36, 9711SM in Groningen