Een nachtstadhuis in Groningen; wat is dat nou eigenlijk?

Politiek door studenten, voor studenten

Stem

Stel je voor. Je bent een avondje de Wolthers onveilig aan het maken, maar je krijgt glas in je hand. Of je gaat met je huis van ‘t Fust naar de Negende, maar je raakt onderweg iedereen kwijt en je telefoon is leeg. Of erger, je staat in een volle kroeg en mensen om je heen worden handtastelijk waar jij je niet chill bij voelt. Waar kan je dan naartoe?

Groningen staat bekend om haar bruisende nachtleven – de kroegen liggen op kruipafstand van elkaar en kennen hier geen sluitingstijden. Menig student weet dan ook de weg naar de Poele en Peperstraat te vinden, elke dag van de week. Groningen is niet voor niets menig maal uitgeroepen tot leukste studentenstad van Nederland. Echter, het uitgaansleven kent ruimte voor verbetering.

De nacht kan vele problemen met zich meebrengen, van medisch, psychisch tot praktisch. Waar overdag altijd wel een plek is om naar toe te gaan met deze problemen, is dit er ’s nachts vaak niet. Dit kan simpelweg zorgen voor een minder relaxte stapavond, maar kan in sommige gevallen zelfs leiden tot onveilige situaties. Tijd dus dat we iets aan de veiligheid van de nacht gaan doen!

Student & Stad pleit al jaren voor een Nachtstadhuis in Groningen, een initiatief van onze Nachtburgemeester Merlijn Poolman en zijn Nachtraad. Het Nachtstadhuis moet een ‘safe space’ worden in het uitgaansgebied van de binnenstad – een toegankelijke plek voor mensen die hulp nodig hebben vanwege overmatig middelengebruik, seksuele intimidatie of lichte medische ongemakken. Daarnaast moet het fungeren als anoniem meldpunt voor incidenten die in de nacht voorkomen maar waar geen aangifte van wordt gedaan, zoals bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag. Ook kun je hier preventief informatie ontvangen over zaken zoals soa’s, (problematisch) middelengebruik, of welke hulpinstanties er zijn. Als laatste pleiten wij ervoor om het Nachtstadhuis overdag te gebruiken als drugstestlocatie. Want als je gaat gebruiken, moet het wel veilig kunnen. 😉 

Het Nachtstadhuis kan dus bijdragen aan een veiliger uitgaansklimaat in Groningen door middel van voorlichting, preventie, medische hulp en het bieden van praktische oplossingen. Zo draagt het tevens bij aan de fysieke, mentale en seksuele gezondheid van feestgangers. Een ‘safe zone’ in het uitgaansleven is hard nodig, want grensoverschrijdend gedrag of seksuele intimidatie komt vaker voor dan ons lief is, en middelengebruik wordt steeds meer genormaliseerd. Hier is tot op heden te weinig aandacht voor, terwijl het veel negatieve gevolgen kan hebben. Tijd voor verandering dus!

De afgelopen tijd is er door de Nachtraad een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de realisatie van het Nachtstadhuis. Wij hebben ervoor gezorgd dat deze resultaten binnenkort gepresenteerd worden aan de Gemeenteraad. Samen met de Nachtraad strijden wij voor het uitvoeren van een pilot in 2023. Als deze goed bevalt, willen we overgaan tot structurele implementatie. Want naast dat Groningen dan een wereldwijde primeur kent, kunnen jullie daardoor veiliger en vooral zorgeloos de stad in! 

Zien we jou binnenkort in de kroeg?