Verkeersveiligheid: Hoe dat je dat?

Stem

Tussen 2018 en 2024 waren er 84% meer verkeersongelukken in Groningen. Een enorme toename. Maar hoe ga je daar mee om als lokale politiek? En wat kun je er tegen doen? Dat leggen we hieronder uit.

Verkeersongelukken zijn voor niemand goed. Het liefst wil je dat je overdag en snachts zo veilig mogelijk van A naar B kan fietsen. In Groningen zien we dat het vaker onveilig wordt. En we zetten ons hier ook al jarenlang voor in, door actie te voeren bij het kruispunt bij Zernike. Zodat fietser daar voorrang hebben gekregen voor de auto.

Maar hoe maak je een straat veiliger? Er zijn twee sporen mogelijk. Je kunt een straat ombouwen of je kunt de straat met tijdelijke maatregelen veiliger maken.

De straat ombouwen is dan ook gelijk het meest intensief. Hier wordt zoveel mogelijk aan de straat aangepast. Een voorbeeld bijvoorbeeld is de straks verbouwde Korreweg. Waar vroeger de auto op rijbanen reed en de fietsers ernaast op het hele drukke fietspad. Straks komen de fietsers op de rijbaan, en is de auto te gast. Dit betekent dat er meer ruimte komt voor de fietser en kleinere snelheidsverschillen waardoor de kans op ongelukken kleiner is.

De andere optie is tijdelijke maatregelen invoeren. Dat is waar Student en Stad en de Christenunie een voorstel voor hebben ingediend: of de weg kan met kleine aanpassingen een heel stuk veiliger gemaakt worden, dan kan dat door middel van tijdelijke maatregelen. Voorbeelden zijn het plaatsen van bloembakken kris-kross door de straat, zodat er word afgeremd. Of het verlagen van de snelheid op de weg van 50 naar 30, zorgt ervoor dat de kans op ongelukken al een stuk kleiner is.

Op deze manieren worden de straten stukje bij beter veiliger gemaakt. Wat ons betreft gaan we daar ook dubbel en dwars mee door. Het liefst zien we dan ook dat zoveel mogelijk straten in de toekomst auto-loos zullen zijn, waardoor de kans op ongelukken al helemaal vermindert. Maar tot die tijd, moeten we blijven doorgaan met het ombouwen van de straten in stad!