Van het bestuur: Wij geloven in politiek

Vandaag mogen ongeveer 850.000 achttienplussers voor het eerst stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Zij vertegenwoordigen tezamen 13 zetels als zij allemaal naar de stembus gaan. Áls, want van de leeftijdsgroep is de opkomst traditioneel laag. De meeste niet-stemmers in 2012 waren jongeren. Zo’n 30% van de jongeren tussen de 18-25 kwam niet opdagen, en bij de 25- tot 35 jarigen was dit maar liefst 33%.

Bron: Thomas Boeschoten

Hier worden verschillende redenen voor gegeven. Volgens Peter Kanne, van opiniepeiler I&O Research, is het vertrouwen in de politiek laag onder jongeren. Het vertrouwen in de democratie, daarentegen, is er wel. Zorgelijk is echter dat driekwart van de ondervraagden in zijn onderzoek aangeven “niet veel” of “helemaal geen” vertrouwen te hebben in de uitvoerders van de democratie. Veel jongeren, zegt Kanne, geven zelfs aan dat ze het idee hebben dat hun stem weinig verschil maakt, en dat stemmen daarom niet zinvol is.

Tijd voor actie dus. Waarom? Ookal is politiek vaak onduidelijk en moeilijk te volgen voor jongen; het is belangrijk voor ons allemaal. Naast het fenomeen #polertiek, besloot Hofman zich nog harder in te zetten Nederlandse jongeren te interesseren voor de politiek. Met De Stembus wilde hij het land doortouren langs MBO’s, HBOs en universiteiten om jongeren bewust te maken van hun stemrecht. Zijn boodschap? Jouw stem maakt wél verschil, want alleen de 18-jarigen hebben al een aandeel van (ruim) 8% van de Kamerzetels.

Daarnaast besloot Hofman een manifest op te zetten: “Ik stem, dus ik neem vrij”. Hij stelde in zijn manifest dat iedereen vrij moet nemen om te stemmen op 15 maart. Met als slagzin: “Ik neem vrij van vorige generaties over mij laten beslissen. Ik neem vrij van het idee dat mijn stem niet telt.” Ook Anna Nooshin wil dat meegeven aan haar volgers: “Ik hoop echt dat we met deze generatie beseffen hoeveel we kunnen veranderen als we ons allemaal inzetten voor hetzelfde doel. Denk niet dat jouw stem er niet toe doet. Ik besef mij dat er geen ander moment is om je te laten horen dan nu.”


Bron: Youtube

Tim Hofman gaat verder. Zo zouden de instanties [scholen] iets moeten ondernemen om de jongeren aan te sporen tot stemmen. “Ik vind dat eigenlijk een plicht,” dus Hofman. Zo heeft de Rijksuniversiteit Groningen uitleg op de site staan waar het dichtstbijzijnde stembureau is te vinden. En Stembus 2017 stond gisteren te flyeren bij de Hanzehogeschool Groningen. De instanties in Groningen hebben dus wel degelijk iets gedaan voor de hoger opgeleiden.

Niet alleen de instanties moeten tonen dat ze verandering willen, ook de jongeren moeten natuurlijk actie ondernemen. Of “een schop onder [hun] hol” krijgen, in de woorden van Hofman. Mede-initiatiefnemer Rutger de Quay is het daarmee eens. “Jongeren janken heel veel over wat er anders moet, maar vervolgens doen ze er niks aan.”

Claes de Vreese, hoogleraar communicatiewetenschap, stelt dat het niet zozeer aan desinteresse ligt als wel aan onbegrip. Onderwerpen zoals pensioenen en hypotheekrenteaftrek zijn zo ver van hun eigen wereld, dat jongeren niet warmlopen hele debatten hier over te volgen of partijprogramma’s van te lezen. Yara Michels (27) voegt toe dat veel van haar volgers hun informatie veelal vergaren via Instagram en Facebook. Doordat de jongeren hun informatiestroom niet meer van de traditionele media krijgen, komen zij zo in een bubbel terecht waarbij zij niets meekrijgen van de politici. Enkele vloggers en bloggers hebben zich daarom aangesloten bij De Stembus 2017, om zo meer jongeren te betrekken bij de politiek en de verkiezingen. Aan de hand van social media hopen/proberen ze de politiek toegankelijker te maken.

Ook de Nationale Jeugdraad heeft actie ondernomen. Caesar Bast (22) heeft zijn eigen jongerenkieswijzer opgesteld. Ook hiervan is het doel: meer jongeren naar de stembus. “Als je weet welke partij bij je past, dan is de drempel om naar de stembus te gaan een stuk lager”, aldus Bast. Bast is dankbaar voor het initiatief van Hofman en de zijnen. “Daardoor gaan lijsstrekker misschien toch denken: we moeten het [meer] over de jongeren hebben.”

Vandaag is het dan zo ver. Het mandaat van Tim Hofman is niet aangenomen, dus moeten wij allemaal wel naar school/college. Echter is er wel een verandering zichtbaar dit jaar. Enkele stembureaus zijn naar ons -de jongeren- toegekomen naar het voorstel van de Nationale Jeugdraad, jongerenorganisatie IZI Solutions en Ben & Jerry’s. Zo zijn er twee stemlocaties in ’t Harmoniecomplex, een stemlocatie bij de Hanzehogeschool Van Olst-toren, en twee Noorderpoortcolleges hebben ook de mogelijkheid tot stemloket. Voor de MBO-scholen rondom de Euroborg is er de gelegenheid om in het stadion te stemmen. Opvallend is dat er ook kan worden gestemd bij University College of Groningen, waar toch verwacht wordt dat daar meer internationals zitten.

Afgaande op de drukte bij de ‘meet-up’ met GroenLinks-leider Jesse Klaver begin februari, waar theater De Oosterpoort werd uitverkocht, of het Groninger Tweede Kamer Verkiezingsdebat in het Academiegebouw: het interesseert ons wel zeker. Er wordt dus wel degelijk naar ons geluisterd. Dus laat je niet tegenhouden doordat je je niet gehoord voelt, laat je horen morgen. Zowel universiteitsstudenten, als HBO-studenten als MBO-studenten: ga naar de stembussen. Ga bij je eigen onderwijsinstelling, op weg naar school of juist terug naar huis en stem. Want wij geloven in politiek!

Comments are closed.