Samen met het CDA heeft Student & Stad deze maand een actualiteitendebat aangevraagd. Aanleiding hiertoe waren de rellen die hadden plaatsgevonden in de binnenstad voor de wedstrijd van FC Groningen tegen Olympique Marseille. De  harde kern ‘supporters’ van Olympique is donderdag 17 september met de politie in aanraking komen. Op verschillende amateurbeelden is te zien dat Franse hooligans de openbare orde verstoorden. Beangstigende beelden waarbij mensen die op het terras zaten moesten wegrennen/kruipen voor een bedreigende groep hooligans die het terras vernielden en met stoelen smeten. In het begin van de avond zijn de supporters naar het stadion gevoerd, waarbij ze ook in de bussen vernielingen hebben gepleegd. In eerste instantie werden geen arrestaties verricht. De burgemeester geageerde op de gebeurtenissen met de opmerking dat het te betreuren is maar ook “all in the game” is. Een opmerking die bij meerdere fracties verbazing opwekte.

Student & Stad vroeg zich af hoe de burgemeester heeft samengewerkt met de Franse autoriteiten. Het leek bekend dat de voetbalwedstrijd een risicogroep van Franse supporters naar onze stad zou brengen. Hoe heeft de burgemeester in samenwerking met de politie op deze kennis in gespeeld? Hoe zijn de betrokken ondernemers in de binnenstad hierover geïnformeerd? Waarom is er voor gekozen een ‘fanzone’ in de poelestraat in te richten en niet buiten het centrum? Verder verbaasde wij ons over het feit dat er geen arrestaties zijn verricht en de groep relschoppers ‘gewoon’ de wedstrijd heeft mogen bijwonen.

De burgemeester beaamde dat er zeker fouten zijn gemaakt en het actualiteiten debat daarmee terecht was. Allereerst wist de burgemeester te vertellen dat na aanleiding van contact met de Franse autoriteiten het er op leek dat er geen supporters met een stadionverbod naar Groningen af zouden reizen. Toch kwamen ze. Het bleek volgens de burgemeester niet mogelijk om de honderden Marseille supporters uit de binnenstad te weren. Met dit in het achterhoofd heeft de burgemeester besloten de supporters toe te laten en een fanzone te creeren. De grootste fout die bij de uitvoering hiervan gemaakt is de slechte communicatie tussen de burgemeester, politie en horeca ondernemers in de binnenstad, aldus de burgemeester. Verder werd het duidelijk dat de ME te laat heeft gereageerd en daardoor niet in staat was de uitbraak van supporters richting de Grote Markt tegen te houden. Er is volgens de burgemeester echter nooit sprake geweest van dat de Groningse autoriteiten zijn overvallen. Student & Stad vraagt zich wel af of er toch niet besloten had moeten worden om een noodverordering af te kondigen. Direct na het ontvangen van het bericht uit Frankrijk dat de harde kern mee zou reizen had een noodverordering de politie in staat kunnen stellen om supporters tegen hun wil van een bepaalde plek te verwijderen of ergens heen te kunnen brengen.

De burgemeester legde uit dat er geen arrestaties zijn verricht tijdens rellen omdat deze de ongeregeldheden kunnen verergeren doordat relschoppers elkaar gaan helpen. Het eerste belang is de openbare orde, arrestaties komen op het tweede plan. Alle camerabeelden en gegevens worden echter wel overgedragen aan de Franse autoriteiten met het verzoek tot verdere arrestaties. Wij blijven van mening dat de verantwoordelijkheid voor de arrestatie en vervolging bij de Groningen ligt en niet bij buitenlandse autoriteiten.

De komende Europese wedstrijden van FC Groningen zullen, net als de eerste wedstrijd, apart beoordeelt worden. De burgemeester blijft achter de werkwijze staan die ook voor en tijdens de wedstrijd tegen Marseille is gebruikt maar benadrukt dat de communicatie onvoldoende strak gemanaged is in de uitvoering en beloofd daarin verbetering.

(Fotobron: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/09/17/supporters-olympique-marseille-trekken-rellend-door-groninger-binnenstad/ )

Comments are closed.