Van de fractie: Student Hotel

In de afgelopen weken hebben Groningse media veel aandacht besteed aan het Student Hotel. Dit begon met de oproep van DWARS, de Jonge Socialisten en de GSb om voor het Student Hotel dezelfde huurdersrechten te laten gelden als voor huurwoningen. Wij hebben altijd aangegeven deze mening niet te delen. Fractievoorzitter Arjen Banach kreeg de kans dit toe te lichten in Hanzemag.

In het kort zien wij het Student Hotel als een toevoeging op de bestaande verhuurmarkt, met als uitgangspunt dat er binnen de normale markt voldoende aanbod zou moeten zijn om aan de vraag te voldoen. We zien echter dat de bestaande markt niet toereikend is, zeker niet voor internationale studenten. Daarom kiezen wij ervoor om het Student Hotel niet op te doeken door het opleggen van huurdersrechten maar om ons hard te blijven maken voor het uitbreiden van de normale verhuurmarkt.

Het Student Hotel biedt daadwerkelijk iets anders dan een huurbaas. Bewoners van het Hotel kunnen gebruikmaken van studeerruimte, een sportschool, fietsen, ping pong tafels, naast natuurlijk een kamer, keuken en badkamer. Voor iemand die voor kortere periode in Groningen moet wonen kan het een enorme uitkomst zijn om een compleet gemeubileerde kamer te kunnen huren voor een x aantal weken, in plaats van direct vast te zitten aan een ongemeubileerde kamer voor een jaar.

Alle partijen in deze ‘fittie’ lijken hetzelfde probleem te zien; er moeten meer kamers komen in Groningen en zeker voor internationale studenten. Gevolg van het huidige tekort is dat er enkele internationale studenten ‘gedwongen’ in het Student Hotel wonen. Dit is uiteraard onwenselijk, maar wij zien het verwijderen van dit niche aanbod niet als oplossing voor dit probleem.

Om tot lange termijn verbetering te komen moet het probleem bij de wortel worden aangepakt. Oftewel, er moeten meer kamers komen in Groningen! Een begin zou gemaakt kunnen worden door de verhuurmarkt niet op slot te zetten. Wellicht zouden zowel DWARS als de Jonge Socialisten hun moederverenigingen hier in retrospect nog eens op kunnen aanspreken.

Arjen Banach | Fractievoorzitter
Arjen Banach
Arjen Banach is Fractievoorzitter van Student en Stad

Arjen studeerde Vastgoed & Makelaardij aan de Hanzehogeschool en was voorzitter van Villa ’96. Hij heeft een eigen bedrijf en is cabaretier in een uitverkocht Grand Theater. Zijn portefeuilles zijn Ruimte & Wonen, Werk & Inkomen en Onderwijs & Welzijn.

Arjenbanach@studentenstad.nl
06-24577114

Comments are closed.