Een ochtend in de tentamenperiode komt iedere student bekend voor. Nadat je weer te vaak je wekker hebt gesnoozed en alweer koffie ‘leent’ van je huisgenoot, moet je snel richting de universiteitsbibliotheek (UB) om een plekje te bemachtigen. Niet alleen om te studeren, maar vooral voor een plekje om je stalen ros kwijt te raken. De gehele broerstraat, de poststraat (de steeg naast de UB) en de aanrijroutes staan overvol.

Er zijn 2240 studieplekken in de vaak volle UB en met alle bezoekers van het Academiegebouw is het elke dag een drukte van jewelste in de Broerstraat. Er zijn alleen lang niet genoeg plekken beschikbaar om fietsen te parkeren. Dit resulteert in een situatie waarin – ondanks de inzet van fietsstewards – er veel dubbel en onhandig geparkeerde fietsen zijn. Ook de weg waarin de auto’s moeten passeren is vaak vernauwd door de geparkeerde fietsen. Oftewel, de situatie is hopeloos.

Of toch niet? De kelder van de UB is zo ontworpen dat er potentieel ruimte is voor een fietsenkelder met 1630 stallingsplekken. Er zijn concrete plannen voor deze kelder met een ingang aan de Poststraat. Sinds het begin van de verbouwing in 2015 is deze kelder echter een opberg plek geworden voor maar liefst 2,5 miljoen boeken. De boeken moesten plaatsmaken voor meer studieplekken in de UB.

De RUG vermeld sinds 2016 dat er een oplossing wordt gezocht voor de boekenproblematiek. Woordvoerder Frank Hollander vermeld dat er een andere plek gezocht dient te worden en dat de meest gebruikte boeken in ieder geval in de buurt moeten blijven. Het herplaatsen van deze 35 kilometer aan boeken duurt nu al ruim 3 jaar. Tot op heden is er geen noemenswaardige voortgang in dit proces.

Wat Student & Stad betreft is dit niet alleen een probleem van de RUG maar ook van de gemeente Groningen. Allereerst is de chaos van geparkeerde fietsen rondom de UB ronduit vervelend voor alle inwoners van de gemeente. Daarnaast is het structureel inzetten van fietsstewards erg kostbaar. Tot slot ontstaan er onveilige situaties doordat automobilisten moeilijk kunnen passeren. Kortom, genoeg reden voor de gemeente om de RUG te ondersteunen in de zoektocht, dan wel te motiveren om haast te maken met deze zoektocht.

Vanwege de eerder genoemde problemen, en het feit dat we al 3 jaar wachten op een structurele oplossing, heeft Student & Stad schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W. De strekking van deze vragen is dan ook of de gemeente zijn verantwoordelijkheid erkent en of de RUG wordt ondersteunt in dit proces. Ook vragen we naar een termijn waarop de gemeente verwacht dat er een oplossing komt.

Verschillende U-raad partijen hebben ook de druk verhoogd op de RUG en daarom wordt de situatie besproken in de universiteitsraad van donderdag 17 oktober.

Al met al hopen we dat er haast gemaakt gaat worden met het vinden van een oplossing voor deze problematiek. Ten eerste om de situatie veiliger te maken voor fietser, automobilist en voetganger. Ten tweede zodat de student met gerust hart een keertje extra kan blijven snoozen.

Comments are closed.