Diftar kan een nieuwe vorm van afvalbeleid in Groningen worden. Student en Stad is hier enorm tegen. Het is een oneerlijk model en het lost geen milieuproblemen op. In deze blog gaan wij verschillende redenen uitleggen waarom we tegen zijn. Ook leggen we uit wat we dan wél willen. 

Bekijk onze video hier

Niet iedereen kan goed afval scheiden

Sommige mensen hebben een grote achtertuin en kunnen daar heel veel containers in kwijt. Zij kunnen dan goed afval scheiden. Echter, heel veel mensen in Groningen hebben geen tuin. Daardoor hebben zij niet dezelfde mogelijkheden om afval te scheiden.

Mocht diftar ingevoerd worden dan zijn mensen zonder tuin de pineut. Zij zullen dan vele containers en/of prullenbakken binnenshuis moeten plaatsen. Zie jij het al voor je? De helft van je studentenkamer vol met kliko’s. Wij ook niet. Daarom geen diftar. 

Diftar lost niets op voor het milieu

In de Gemeente Groningen doen we iets heel goed met ons afval. Nascheiden. Dit is het scheiden van afval nadat mensen het weggooien. Dit doet de gemeente en dit is zeer effectief. Afval scheiden is goed voor het milieu, echter, diftar gaat alleen het afval in meer hokjes plaatsen zonder effect te hebben op het milieu. 

Er zijn wel een aantal categorieën waar nascheiden niet mogelijk is. Glas, textiel en papier. Echter, deze categorieën zullen met het invoeren van diftar niet beter gescheiden worden. Diftar lost dus voor het milieu helemaal niets op. 

Overtollig afval komt niet van de consument

Diftar zou ook de oplossing zijn voor overtollig afval. Door mensen meer te laten betalen voor afval, en meer moeite te laten doen om ervan af te komen, zullen ze beter nadenken. Echter, er zijn veel betere wegen om overtollig afval aan te pakken dan om aan te kloppen bij het individu.

Kijk bijvoorbeeld eens bij supermarkten en andere winkels. Zij maken al goede progressie en wij ondersteunen de route die deze bedrijven inzetten naar het verminderen van afval van harte.

Echter, nu blijkt dat diftar niet werkt moeten we natuurlijk wel een alternatief bieden. Dat hebben we. Lees hieronder over de effectieve manieren die wij in willen zetten om het afvalbeleid in Groningen te verbeteren. 

Nascheiden heeft zin

Nascheiden gebeurt al in de Gemeente Groningen. Wij juichen dit van harte toe. Ook willen wij dat de gemeente inzet op het vergroten van haar capaciteiten om afval na te scheiden. Dit omdat nascheiden volgens hoogleraar Dr. Raymond Gradus wel effectief is. 

Bronscheiding bij glas, papier en textiel

Deze drie categorieën van afval zijn lastig na te scheiden. Dit is een beetje een technisch verhaal maar je gaat het vast snappen. We scheiden afval door het in water te gooien. Hierdoor ontstaan in het water ongeveer dezelfde categorieën op bepaalde dieptes. Zware dingen onder, lichte dingen boven. 

Echter, bij glas, papier en karton werkt dit niet. Een voorbeeld. Nat karton wordt niet op een goede manier zwaar of licht. Het wordt alleen een soort gore Brinta en daar heb je niks aan. 

Daarom zijn wij voor bronscheiding bij deze categorieën. Dit heeft wel nut voor het milieu en kan met nascheiding simpelweg niet gescheiden worden. Wel vinden wij dat de gemeente de nascheiding op een goede manier moet faciliteren. We willen dat het werkt en dan moet het eenmaal enige vorm van gemak met zich meedragen.

Gratis ophalen van grofvuil

Als je een student bent ken je misschien de volgende situatie. Je hebt nieuwe meubels gekocht en die oude meubels moeten nu het huis verlaten. Echter, ze passen niet in zo’n bak met een pasje. Hoewel, niet in de vorm waar jij er altijd gebruik van maakte…

Je gaat dus, alleen of met een paar vrienden, je frustratie uiten door je meubels in elkaar te timmeren. Niet echt in elkaar timmeren maar vooral uit elkaar timmeren. Een soort reverse-IKEA zullen we maar zeggen. 

Hierdoor komt er natuurlijk allemaal hout, stof enzovoorts gewoon in die bak terecht. Dat is voor niemand een wenselijke situatie. Daarom willen wij dat het ophalen van grofvuil gratis wordt in de gemeente Groningen.

Conclusie

Diftar is oneerlijk. Veel mensen hebben in een stad nu eenmaal niet de ruimte voor tien kliko’s. Ook blijkt dat diftar niet effectiever is voor het milieu dan andere opties. Door in te zetten op nascheiding halen wij betere resultaten op het gebied van milieu.

Wel zijn we voor nascheiding van glas, textiel en papier. Dit kan niet door nascheiding maar moet wel gewoon gebeuren. We werken graag mee aan manieren om ervoor te zorgen dat mensen dit daadwerkelijk gaan doen.

Comments are closed.