Elk jaar komen er duizenden nieuwe studenten in Groningen studeren. Velen van hen gaan ook daadwerkelijk in de stad wonen. Misschien ben jij wel een van hen. Maar sta je ook ingeschreven in de Gemeente Groningen? Als je dat niet bent, ben jij dus wat we noemen een spookstudent in Groningen.

De Oorzaak van Spookstudenten

In veel verschillende steden in Nederland wonen studenten die niet in de gemeente ingeschreven staan. Sinds de studiefinanciering is afgeschaft zijn dat er steeds meer geworden. Dat is logisch, want het maakt nu geen verschil meer in de beurs die je krijgt. Het maakt alleen wel verschil in bijvoorbeeld jouw mogelijkheden binnen de stad Groningen.

Omdat er dus vroeger een noodzaak was schreef iedereen zich in. Nu die urgentie weg is laten sommige studenten die verantwoordelijkheid soms wachten. Uitstellen wordt uiteindelijk vergeten. Zo bouw je als gemeente in een rap tempo spookstudenten op zonder dat iemand opzettelijk iets fout wil doen.

Het probleem met spookstudenten 

Als spookstudent kun je tegen de volgende problemen aanlopen:

  • Je krijgt geen brieven van de gemeente
  • Het is strafbaar
  • Je kan geen huisarts of tandarts krijgen
  • Je kan niet in Groningen stemmen

Het is natuurlijk fijn om deze problemen voor jezelf op te lossen. Daarnaast is er voor de gemeente ook nog een voordeel; die krijgt namelijk meer geld als het inwoneraantal hoger is. De gemeente kan het geld dat we door spookstudenten in Groningen nu laten liggen goed gebruiken, onder andere voor de studenten zelf.

De Simpele Oplossing

Schrijf je gewoon in! Dit kan op de site van de gemeente Groningen in 3 minuten tijd. Hiermee help jij jezelf en de gemeente vooruit.

Jij kan ook je vrienden en kennissen op de hoogte brengen van dit probleem. Samen met jouw inzet kunnen we dit probleem dan veel sneller oplossen! 

Comments are closed.