Gisteren werd er in gemeenteraad gedebatteerd over het beeldkwaliteitsplan ‘Grote Markt Oostwand’. Waar de Oostwand nu nog slechts bestaat uit de sociëteit van Vindicat, zal er in de toekomst weer een invulling gevonden moeten worden voor de beschikbare ruimte. Het beeldkwaliteitsplan biedt verschillende opties voor de invulling van de Oostwand. Een van die opties is om de Oostwand in feite volledig dicht te metselen en de Grote Markt en de Nieuwe Markt (plein bij het Groninger Forum) te verbinden met een passage.

Student & Stad heeft aangegeven niets in een overkapping te zien. De keuze of deze passage er mag komen zal een collegebevoegdheid worden, waardoor de raad er formeel niks meer over te zeggen heeft. Zonde, vinden wij. Want als je kiest voor een passage sluit je de nieuwe markt bijna volledig af. Om van het forum en de nieuwe markt een succes te maken, moet het er vanaf de Grote Markt open en aantrekkelijk uitzien.

Het merendeel van de coalitiepartijen (D66, VVD, PvdA)  geeft aan niet de voorkeur te geven aan een passage. Toch wordt deze optie wel open gelaten. Een ietwat dubieuze gang van zaken. Zeker als je nagaat dat de coalitiepartijen eerder ervoor hebben gepleit om de optie ‘tunnel’ te schrappen. Fractievoorzitter Suzanne Klein Schaarsberg (Student en Stad) gaf aan: “Ik snap niet dat het college nog in een rechte lijn kan lopen, zeker na al dat gedraai.” Meermaals vroeg Klein Schaarsberg om verheldering. Het lijkt erop alsof de coalitiepartijen iets weten waardoor zij hun standpunt hebben aangepast.

De coalitiepartijen houden echter voet bij hun gedraaide stuk. Grote marktpartijen zouden graag naar Groningen komen en dan is er meer winkeloppervlakte noodzakelijk die zonder een passage niet te creëren valt zo stellen zij. Student en Stad ziet ook in dat het handig is om meer flexibiliteit in de plannen te brengen omdat gegadigden niet voor de Oostwand in de rij staan. Wij zien er alleen weinig in om de inrichting van de Oostwand – die jaren mee moet -nú te laten bepalen door een marktpartij.

Student en Stad heeft zich gister uit gesproken tegen een passage. Omdat het college geen gehoor gaf aan onze wensen, hebben wij tegen het algehele voorstel gestemd.

Passage grote Artist impression van de passage gezien vanaf het Stadhuis.markt

Artist impression van de passage gezien vanaf het Stadhuis.


.

 

Comments are closed.