De ontkamering in Groningen moet stoppen. De Gemeente Groningen is een van de grootste veroorzakers van kamertekorten in Groningen. Nu hoor ik je al denken, dat dat toch allemaal wel meevalt, want noodopvang, toch? Nou, nee. Er is wel degelijk wat aan te merken op het beleid dat de gemeente voert met betrekking tot kamerverhuur. 

Ontkamering in Groningen

Naast de beruchte 15%-norm zet de gemeente nu ook actief in op ‘ontkamering’. Dit betekent dat men een pand met een x aantal kamers omzet§ in een aantal studio’s of appartementen met minder wooneenheden. De fractie van Student & Stad vind dat ontkamering in Groningen moet stoppen. Hieronder leggen wij uit waarom.

Verarming studentencultuur

Studentenhuizen zijn een essentieel onderdeel van onze prachtige studentencultuur. Het is de plek waar jij als 18-jarige die net op zichzelf woont, jezelf kunt losworstelen van het regime van je ouders. Het is de plek waar je samenwoont met mensen met een andere politieke voorkeur of religie dan jij.  Daarnaast is het de plaats waar je, na thuiskomen van het uitgaan om 4 uur ‘s ochtends, op de bank ploft in de GK met een shoarma om met je huisgenoot te filosoferen over het leven…ofzo. Welk huis het ook is, het is in ieder geval de plek waar je als student voor een groot deel wordt gevormd.

Deze huizen zijn niet weggestopt op een campus of in een spiksplinternieuw gebouw ergens aan de rand van de stad. Ze staan gewoon in de wijken, net als huizen van andere stadjers. Het behoud van dit fenomeen draagt dus ook bij aan de ongedeelde stad.

Minder kamers

De tweede reden is veel eenvoudiger. Het verminderen van het bestaande kameraanbod draagt niet bij aan het verminderen van het woningtekort. Door het stimuleren van het omzetten van bestaande kamers naar grotere appartementen vermindert het aantal kamers. Zo kan het zijn dat een studentenhuis met 11 kamers verbouwd wordt naar meerdere appartementen en er nog 8 kamers of studio’s overblijven. Dit lijkt ons uitermate kwalijk en onverkoopbaar in een tijd dat er piekopvang voor internationale studenten wordt gerealiseerd. Daarom moet de ontkamering in Groningen stoppen.

Prijzen stijgen

Als laatste wordt het aanbod van kamers bij ontkamering in het algemeen een stuk duurder. Appartementen zijn minder makkelijk te betalen voor veel studenten. Voor studio’s geldt vaak wel dat men er huurtoeslag voor kan krijgen. Hierdoor blijft het voor veel studenten nog enigszins betaalbaar. Feit blijft echter wel dat dat geld ergens vandaan moet komen. Als meer studenten hier gebruik van maken, moet er meer publiek geld er ingezet moet worden. Zonde als je bedenkt dat er eerst op die plek gewoon betaalbare kamers beschikbaar waren. 

Ontkamering in Groningen moet stoppen

Al met al genoeg redenen om te pleiten voor het behoud van dit mooie onderdeel van het studentenleven. Student en Stad roept het college dus op te stoppen met deze kaalslag op de studentencultuur (en de gemeentefinanciën) door te stoppen met het stimuleren van het ontkameren van studentenhuizen.

Comments are closed.