Nieuw jaar, nieuwe kansen: een eerlijke kamerverhuurmarkt in 2015

Een nieuw jaar, nieuwe kansen! Wat zijn jouw wensen voor 2015? Voor bijna 60% van de jongeren in Groningen is dat verhuizen; zij zijn niet tevreden over de plek waar ze nu wonen. Te duur, te klein, of slecht onderhouden zijn veel genoemde redenen. Maar als jij verhuist naar een betere kamer, zal jouw oude stekkie waarschijnlijk snel gevuld worden met een nieuwkomer, want ook het aantal jongeren dat naar de stad wil verhuizen, neemt de komende jaren toe.

Vrijwel de hele gemeenteraad (op de PvdA na) erkent dat er een tekort is aan betaalbare en kwalitatief goede plekken voor jongeren om te wonen terwijl de vraag er naar alleen maar stijgt. Toch lopen de gemoederen binnen de politiek over dit onderwerp flink op. Het debat in de raad gaat over de reactie op en de oplossingen voor deze groei; waar wij vinden dat we jongeren de ruimte moeten geven en belemmerende maatregelen af moeten schaffen om deze jongeren een dak boven het hoofd te bieden, schieten andere partijen in de kramp uit angst dat meer jongeren in de stad voor meer ervaren overlast zullen zorgen. Ze bepleitten een radicale oplossing: de boel op slot gooien.

De SP, ChristenUnie, het CDA en de Stadspartij willen niet meer kamerverhuurvergunningen af geven. Dit zou betekenen dat er geen nieuwe kamers bij zouden mogen komen tenzij ze nieuw worden gebouwd.  Deze nieuwbouw schiet echter niet op: de plannen ervoor liggen klaar in de kast, maar het geld om ze uit te voeren is er onvoldoende, zowel bij de overheid als bij particuliere investeerders.

Wanneer je hard schreeuwt om een time-out voor kamerverhuur, dan geef je de duizenden jongeren die naar deze stad komen om hier te wonen en te studeren het nakijken. Partijen die roepen om een kamerverhuurstop, stellen feitelijk dat zij het aantal jongeren in Groningen niet verder willen laten toenemen. Wil je hier komen studeren en zoek je een kamer? Succes er mee.

Niet alleen nieuwe studenten zijn de dupe van het gemeentelijke beleid. Nu al ligt de prijs voor kamers op 18,40 euro per vierkante meter, ten opzichte van 11,25 euro huur bij gewone woningen. Dat is het gevolg van gemeentelijke regels die in de kamerverhuurmarkt interveniëren en deze belemmeren zoals de 15% norm (in niet meer dan 15% van de huizen in een straat mogen 4 of meer kamers verhuurd worden) en het splitsingsverbod (een bestaand huis mag niet opgedeeld worden in appartementen onder de 50m2).

Een jongere in deze stad betaalt dus 64% meer huur dan overige inwoners. Het directe gevolg van het gemeentelijke beleid is dat er een groeiende financiële ongelijkheid ontstaat. Wij zijn daarom tegen de bestaande en extra voorgestelde maatregelen die in de markt interveniëren waardoor de prijzen voor jongerenhuisvesting kunstmatig hoog worden gehouden en voor een eerlijke kamerverhuurmarkt.

Suzanne Klein Schaarsberg, fractievoorzitter

 

 

Comments are closed.