Afgelopen raadsvergadering werd de Watervisie besproken. Het raadsvoorstel betrof de manier waarop Groningen de komende jaren omgaat met het water en het gebied eromheen. Een belangrijk onderdeel van de visie is het wonen op het water. Wat gaat er gebeuren met de woonboten?

Duidelijk is dat er een vorm van actie moet worden ondernomen. Er liggen arken in de gracht die het beeld op het water ernstig verstoren en dat moet worden tegengaan. Het college stelt dat er op veel arken met achterstallig onderhoud commerciële kamerverhuur plaatsvindt. Om die reden wil zij de kamerverhuurmarkt op het water tegengaan.

In eerste instantie zouden de regels die ook op het land gelden, de zogeheten Omgevingstoets ook op het water van toepassing gaan zijn. Hierdoor wordt het toevoegen van kamers aan de voorraad op het water grotendeels tegengegaan.

In de Watervisie van 31 mei ging het college echter nog een stap verder, een grote stap. Per 2023 moet de kamerverhuurmarkt op het water volledig zijn verdwenen. Want dit is, zo stelt het college, de enige manier om het gewenste beeld op het water terug te dringen.

Resultaat van deze beslissing is dat het voor een doelgroep, de studenten, onmogelijk wordt gemaakt om in de toekomst nog op het water te wonen en dat is op z’n zachtst gezegd toch wel bijzonder. Al jaren kiezen jongeren er bewust voor om op het water te gaan wonen. Sterker nog veel van de huidige woonbootbewoners zijn tijdens hun studietijd in de woonboot gekomen en nooit meer weggegaan mee begonnen. Het is niet gelukt om dit besluit volledig te schrappen uit het raadsvoorstel. Wel is er een motie aangenomen om in een breder kader te onderzoek hoe het beeld kan worden aangepakt op het water, en niet alleen naar de verhuurmarkt. Wordt vervolgd…

Comments are closed.