Lachgas. Het is een redelijk nieuw middel waar veel studenten in Groningen fan van zijn. Lekker even een korte tijd van de wereld zijn en dan weer normaal doorgaan met je leven. Zo gaat dat in 99% procent van de gevallen. Daarom willen wij lachgas in Groningen niet verbieden

De gemeente overweegt om dit te verbieden. Zij dragen argumentatie aan van excessief gebruik en grote overlast. Wij herkennen ons hier totaal niet in en zien zelfs gevaren in het verbod van lachgas. 

(Klik hier voor onze video)

Arnhem

Het verbod zal pas ingaan op het moment dat het verbod juridisch standhoudt. Dat wordt getest in Arnhem. Onze burgemeester heeft aangegeven dat, als het daar lukt om lachgas te verbieden, dat ook direct in Groningen te doen.

Excessen

De argumentatie van de burgemeester rust voor een groot deel op excessen. Hij praat over grote schade aan de gezondheid en ballonnen die in het verkeer gebruikt worden. Het is te begrijpen dat de burgemeester hiervan schrikt. Wij schrikken daar zelf ook van. Wij zullen de burgemeester ondersteunen om deze excessen te voorkomen. Echter, het gaat hierbij om een extreem klein deel van het gebruik van lachgas. Wij vinden niet dat de verantwoordelijke mens hiervan het slachtoffer moet worden.

Alcohol en wiet in Groningen

Lachgas is eigenlijk net zoals alcohol of wiet. Bij verantwoordelijk gebruik volgt een lekker gevoel. Bij onverantwoordelijk gebruik volgen ongelukken. We verbieden alcohol echter niet en we hebben ook hard gevochten voor een proef met het legaliseren van wiet. Waarom zouden we van lachgas het nieuwe wiet maken? Daarom zouden we dus lachgas in Groningen niet moeten verbieden.

Inzetten op preventie. Geen verbod.

Daarbij komt nog dat lachgas enorm makkelijk te verkrijgen is. Het verbieden van lachgas zorgt dus waarschijnlijk niet voor het verdwijnen van het gebruik. Het zorgt ervoor dat de gebruikers in “achterkamertjes” lachgas gaan gebruiken. We onttrekken ze van de publieke ruimte en verliezen de kans op controle en dialoog. Dit willen wij te allen tijde voorkomen. Wij willen lachgas in Groningen niet verbieden.

Lachgas niet verbieden

Laten we rustig nadenken over wat we nu eigenlijk doen. We gaan een middel afschaffen, dat qua gebruik gelijk is aan wiet en alcohol, terwijl we wijzen naar de excessen om ons punt te maken. Het is begrijpelijk dat we geschokt zijn door de excessen, maar het is juist aan alle slimme koppen in de raad en het college van B&W om een goede afweging te maken.

Daarom zijn wij tegen een verbod en zetten wij in op de preventie van excessief gebruik.

Comments are closed.