Een biertje na de wedstrijd en het ‘principe’ van de koopzondag

1614427_697371043619640_1571447135_oDe Algemene Plaatselijke Verordening: of wel, wanneer mag je als sport/studentenvereniging alcohol schenken?

Misschien herinner je het je nog wel, de slogan “Suus wil een biertje drinken na de wedstrijd” die wij gebruikten tijdens de campagne van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. De mogelijkheid om de ‘derder helft’ te spelen stond namelijk flink onder druk vorig jaar. Het college was namelijk van mening dat er nog tot maximaal twee uur na het laatste fluitsignaal alcohol geschonken mocht worden. Dit besluit viel een jaar geleden erg rauw op het dak van de gemeenteraad waardoor het voor veel onrust en onbegrip zorgde, niet alleen in de politiek maar ook bij sportverenigingen in de stad. Via een amendement van Student en Stad op deze verordening konden wij er toen gelukkig nog voor zorgen dat het inhoudelijke besluit uitgesteld werd. Deze extra tijd heeft de burgemeester goed benut om met alle verenigingen in gesprek te gaan. Dit heeft in onze ogen geleid tot een zeer acceptabel voorstel: de (studenten)sportverenigingen mogen nu zelf de keuze maken wanneer zij alcohol willen schenken. Wij zijn van mening dat dit recht doet aan de grote diversiteit die Groningen geniet binnen het verenigingsleven. Op deze manier blijven we de unieke verenigingen in Groningen koesteren en kun jij tijdens de derde helft van een welverdiend biertje genieten!

 

Koopzondag: een principe kwestie

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan. Afgelopen woensdag besprak de gemeenteraad ook het voorstel om ondernemers de mogelijkheid te geven om op zondag open te gaan. Al jaren wordt er in de Groninger Raad gedebatteerd over de koopzondag. Een tijdje geleden hebben wij er samen met onder andere D66 voor kunnen zorgen dat supermarkten op zondag openen mogen zijn. Afgelopen zondag lag echter het sluitstuk van de discussie voor; het voorstel voor de zondagsopening werd behandeld door de gemeenteraad. Het blijft een discussie waarbij traditionele tegenstellingen elke keer weer boven komen drijven. In bijna alle gevallen worden er door zowel de voor- als de tegenstanders diverse onderzoeken aangehaald om hun argumenten te staven. Wij kregen echter sterk het idee dat nagenoeg iedereen selectief winkelt om het eigen doel kracht bij te zetten. Juist dat, beargumenteerden wij, illustreert dat het debat vooral om principiële standpunten draait die via objectief onderzoek bijna niet hard te maken zijn. Student en Stad was en blijft van mening dat de ondernemer zelf moet kunnen kiezen wanneer hij of zij de winkel wil openen. Dit betekent niet dat winkels verplicht open moeten, maar dat wij hen die mogelijkheid wel willen bieden om zo ondernemers de kans te geven flexibel te zijn. Een ondernemer weet immers zelf het beste hoe zijn zaak het hoofd kan bieden aan ontwikkelingen als zoals internet shoppen en veranderend consumentengedrag.

Comments are closed.