prinses_catharina-amalia

Groningen, 10 maart 2013

 

Koninklijke Hoogheid,

 

Hoewel ik me kan voorstellen dat U met het maken van de keuze voor een geschikte middelbare school al voldoende aan Uw hoofd heeft, vertel ik U graag over het moois dat voor U in het verschiet ligt na het behalen van Uw diploma aan het voortgezet onderwijs. U kunt mijn woorden staven aan de woorden van Uw tante prinses Laurentien, Uw groottante prinses Christina, Uw achterneef prins Maurits, diens vrouw prinses Marilene en Uw achterneef prins Bernhard.

Waarschijnlijk is de faam van het onderwerp van mijn pleidooi zichzelf zodanig vooruitgesneld, dat U uit het bovenstaande al had opgemaakt dat mijn schrijven aan U betrekking heeft op een studententijd in de stad Groningen. Ik ben me er terdege van bewust dat Nederland steden kent die U een vergelijkbaar diploma kunnen bieden maar daarvoor aanmerkelijk minder reiskilometers behoeven. De discussie over de toekomst van de OV-jaarkaart voor studenten is in dat opzicht ook voor U interessant, want een bezoekje aan Uw ouders gaat U wanneer U in Groningen zou gaan studeren ook met korting al snel €30,40 aan het treinretourtje kosten en dan komt daar natuurlijk Stadsbus 24 richting Huis ten Bosch nog bij. Op die manier zou het zijn van een trouwe dochter zich vertalen in een erg hoge studieschuld en ik kan me voorstellen dat dit vooruitzicht U niet kan bekoren.

Koninklijke Hoogheid, financieel gezien is een studententijd bijna per definitie een tijd van tekorten. Of de stufi nu wel of niet wordt omgezet in een sociaal leenstelsel, de maand duurt altijd net een paar dagen te lang. Tenzij U van plan bent om iedere maand rond de 19de met een zielige stem Uw ouders op te bellen, is het nemen van een bijbaan dan ook geen overbodige luxe. Waar de werkgelegenheid voor afgestudeerden in Groningen schromelijk tekortschiet, is er voor studenten werk in overvloed. Wat dacht U bijvoorbeeld van een royaal betaald baantje bij Café Soestdijk? Uw aangetrouwde achternicht Marilene heeft er haar prins op het witte paard ontmoet.

De reputatie van Groningen als studentenstad bij uitstek komt voort uit een simpel gegeven. Nergens in Nederland zult U een stad vinden waarin studenten zo sterk vertegenwoordigd zijn. Veruit de meeste studenten aan de Groninger onderwijsinstellingen wonen ook in Groningen en dat betekent dat het studentenleven in Groningen deelnemers te over heeft. Ik ben er zeker van dat Uw vader U alles kan vertellen over de geneugten van het studentenleven.

Het gegeven dat studenten in Groningen zich vaker dan elders hebben onttrokken aan ouderlijk toezicht heeft veel te maken met de ligging van de stad. Thuis blijven wonen is voor velen praktisch beschouwd geen optie. De verworven zelfstandigheid zet veel studenten ook aan tot het nemen van verantwoordelijkheden die verder gaan dan de strikt noodzakelijke. Of het nu gaat om aangelegenheden die verband houden met sport, cultuur, gezelligheid of de maatschappij, studenten nemen hier initiatief en verenigen zich, om zo de interesse van velen aan te wakkeren. Als de passie van Uw vader voor watermanagement aan U is doorgegeven kan ik me zo voorstellen dat U zich in Groningen gaat bekwamen in onderwaterhockey.

U kunt zich wellicht pas een beeld vormen van het enorme arsenaal aan mogelijkheden in Groningen als U deelneemt aan de KEI-week, de grootste introductieweek voor nieuwe studenten in Nederland. Bedenkt U zich dan dat al deze organisaties bestuurd worden door studenten, zelfs de introductieweek zelf. Elk jaar doen meer dan duizend studenten bestuurlijke ervaring op. Zo zou U, Koninklijke Hoogheid, tijdens Uw studententijd voorzitter kunnen worden en zo ervaring opdoen met het hebben van een representatieve functie. U weet maar nooit in wat voor functie U later terechtkomt, en dan is die opgedane ervaring niet verkeerd.

Koninklijke Hoogheid, Groningen is een prachtige stad én een geweldige studentenstad. Ik zou U van harte willen uitnodigen om, wanneer het moment van de studiekeuze daar is, een studie in Groningen te verkiezen. In de tussentijd zal Student en Stad er in de gemeenteraad voor zorgen dat Groningen die geweldige studentenstad blijft. Een stad waar U over acht jaar een fatsoenlijke kamer kunt vinden tegen een normale prijs. Een stad waar de verjaardag van Uw vader, maar ook alle andere evenementen, gevierd kunnen worden omdat de gemeente organisatoren niet ontmoedigt maar stimuleert. Een stad waar U, wanneer dat felbegeerde diploma eenmaal behaald is, een baan kunt vinden in Groningen als die baan in de Randstad waarmee U rekening hield, het toch niet wordt. Student en Stad gaat ervoor zorgen dat Groningen over acht jaar nog beter op de kaart staat dan nu. Ik hoop U over acht jaar te mogen verwelkomen in de mooiste studentenstad van Nederland.

 

Hoogachtend,


Suzanne Klein Schaarsberg

Lijsttrekker Student en Stad

Comments are closed.