It’s all about the money…

Nu is dat in de politiek meestal zo, maar vandaag was dat zeker het geval. De Groningse gemeenteraad debatteerde vanmiddag over de begroting van 2014. Wanneer je de afgelopen jaren het politieke nieuws bijhield, kan het je niet ontgaan zijn dat alles en iedereen moet bezuinigen. Zo ook het stadsbestuur van Groningen. Zoals de Amerikaanse vicepresident Joe Biden sprak tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar in de richting van zijn Republikeinse rivalen: “Don’t tell me what you value, show me your budget, and I’ll tell you what you value”. Het is een tijd waarin je geld beschikbaar moet stellen voor datgene wat je écht belangrijk vindt.

 

De Heilige Drie Eenheid: werkgelegenheid, een gezonde lokale economie en inzetten op talent

Wat Student en Stad écht belangrijk vindt is werkgelegenheid, het benutten van talent en het stimuleren van de lokale economie. Volgens ons zijn dit de punten waarop de conceptbegroting voor 2014 onevenredig veel bezuinigt. Eigenlijk komen deze drie aspecten samen wanneer het gaat over werkgelegenheid voor hogeropgeleide jongeren in onze stad. Groningen is de jongste stad van Nederland en elk jaar studeren duizenden jongeren af aan onze onderwijsinstellingen. Duizenden jongeren die willen bijdragen aan een maatschappij die geen plek voor ze heeft. Jongeren die meerdere stages naast elkaar lopen omdat ze geen baan op hun niveau kunnen vinden waar ze niet voor betaald krijgen. Dàt is nog eens werken onder het minimumloon. Jongeren die om hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren, geen bijstand aanvragen omdat dit hun inzetbaarheid en flexibiliteit inperkt. Jongeren die genoegen nemen met opzegbare, driemaandelijkse contracten via uitzendbureaus, om maar iets te mogen doen.

Wij vinden het verbijsterend dat de gemeente er nauwelijks in slaagt om in te gaan op het talent dat aanwezig is. Daarom is het zo belangrijk dat we blijven investeren in werkgelegenheid voor jongeren. Met bijvoorbeeld het Akkoord van Groningen, een samenwerkingen tussen de gemeente, de Rijksuniversiteit, de Hanze hogeschool en het UMCG. Dit akkoord leverde dit jaar een belangrijke bijdrage aan de komst van IBM naar Groningen en wordt nu helaas bijna gehalveerd. Tijdens de begrotingsvergadering van vandaag, hebben wij bereikt dat het college in gesprek gaat met de partners van onder andere het Akkoord van Groningen om te zorgen dat zij hun werk in elk geval kunnen voortzetten via het cofinancieringsfonds (een mooi woord voor ‘wie er wat in stopt, krijgt ook wat terug’).

Een eigen huis, een plek onder de zon… 

De prognoses voor de komende jaren liegen er niet om; het aantal studenten in Groningen zal de komende jaren met enkele duizenden toenemen. Voor hen moeten we dan ook zorgen dat er plek is in de stad. De opbrengst van de bouwcampagne die de gemeente heeft gestart voor jongerenhuisvesting valt vies tegen. Daar bovenop stelt de 15% norm aan strenge regels aan het aantal studenten dat in een straat woont. Deze regel creëert volgens ons meer problemen dan dat hij oplost. Wat wél problemen oplost in de wijken en het saamhorigheidsgevoel in een buurt versterkt, zijn extra fietsenklemmen in drukke straten, zodat het straatbeeld netjes blijft en er geen overlast ontstaat.

Wil je de hele woordvoering van Student en Stad lezen? Klik dan hier.

 

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.