Short-Stay is een vorm van een huurcontract voor mensen die voor kortere tijd ergens verblijven. Het is bedoeld voor bijvoorbeeld hotels. In principe huur je in een hotel een kamer, maar het is een beetje apart om daar allerlei wetgeving rond bijvoorbeeld huurbescherming te laten gelden. Dan zou je namelijk een vervelende hotelgast zijn kamer niet uit kunnen zetten. Logisch dus dat bij Short-Stay contracten huurders geen huurrechten hebben. Het gaat immers om hotelovernachtingen of overnachtingen ‘naar hun aard van korte duur’.

Echter, een aantal verhuurders van kamers aan studenten in Groningen maakt ook gebruik van deze constructie. Het gaat hier bijvoorbeeld om studenten die hier voor zes maanden komen studeren, maar soms zelfs langer. Zij vallen dan buiten allerlei bescherming die een huurcontract biedt. 

Klik hier voor onze video over short-stay.

Zes Maanden is niet “Short”

Het is een hele knappe jongen die uit kan leggen dat zes maanden “Short” is. Wat je allemaal wel niet kan doen in die tijd. Je zou bijvoorbeeld een lijstje kunnen maken van allerlei dingen die je in zes maanden kan doen en dat dan in een blog zetten. Daar kiezen wij echter niet voor.

Wij zijn wel van mening zijn dat zes maanden veel te lang is voor Short-Stay. Wij willen dat studenten die zich voor die tijd in Groningen vestigen gebruik kunnen maken van de voordelen van de beschermde positie als huurder.

Op dit moment zijn we hard bezig om de maximale tijd van Short-Stay te verminderen. Het lijkt erop dat, mede door ons initiatief, dit daadwerkelijk gaat gebeuren. 

Huurbescherming is Best Wel Handig

Jullie weten natuurlijk wel dat, zelfs met huurbescherming, er zich soms aparte zaken voordoen in de wondere huur-wereld van Groningen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn veel te hoge prijzen, extra onvoorziene kosten en zelfs intimidatie als je je mond open trekt. Je mag dan altijd blij zijn er mooie partijen zoals Frently, de Huurdokters of het huurteam van de GSB zijn. 

Stel je eens voor dat je niet eens een beschermde positie zou hebben in deze huur-wereld. Dan zou je opgeslokt worden door de grote vissen als de bekende Wim Bultrug. 

Dat willen we voorkomen en daarom zorgen wij ervoor dat alle studenten in Groningen straks huurbescherming en huurprijsbescherming hebben.

Zomaar Op Straat Gezet Worden Kan Zomaar Niet 

Bij Short-Stay kun je zomaar op straat gezet worden, er staat namelijk geen einddatum in het contract. Als je jouw huisbaas in de weg zit kan hij je van het een op het andere moment je huis uit zetten. Dat is natuurlijk niet helemaal wat je wilt. 

Eigenlijk is alleen dat al genoeg reden om iets aan Short-Stay in Groningen te veranderen. 

Conclusie

Short-Stay zoals het nu is geeft studenten die zo’n contract hebben heel weinig bescherming. Dat mag volgens Student en Stad niet in Groningen. Er zijn talloze voorbeelden te noemen van aparte situaties met huurders die wel bescherming hebben. We moeten dus voorkomen dat er een soort onderklasse van huurders blijft bestaan die zich op geen enkele bescherming kan beroepen. 

Daarom zorgen wij ervoor dat het gebruik van Short-Stay contracten wordt ingeperkt door het hoogst noodzakelijke. Op die manier maken we het huren van woonruimte in Groningen voor iedere student zo veilig en beschermd mogelijk. 

Comments are closed.