Is het bij jou thuis ook zo koud? Bij ons gaat de verwarming in ieder geval niet meer aan, zoals oma altijd zei: “je trekt maar een warme trui aan” en dat doen we ook, misschien nog een fleece-dekentje erbij. De energiekosten rijzen de pan uit. Dat komt natuurlijk door Poetin, van wie we niet meer afhankelijk willen zijn. We moeten uit andere, duurdere bronnen gaan putten. Solidair zijn met Oekraïne en ons steentje bijdragen kost nu eenmaal geld.
Gelukkig heeft het kabinet iets bedacht om ons allemaal te helpen met het betalen van onze energierekening: de energietoeslag van €1300,-. Ons allemaal? Nee, toch niet. Iedereen behalve bewoners van een instelling, jongeren tot 21 jaar, dak- en thuislozen én studenten. De uitzondering voor die eerste drie groepen is te begrijpen: bewoners van een instelling hebben geen energierekening, jongeren tot 21 jaar moeten volgens de wet worden ondersteund door hun ouders en dak- en thuislozen hebben, je raadt het al, geen huis en dus geen energierekening. Voor studenten wordt als reden gegeven dat hun woonsituatie divers is en hun energielasten dus ook.
Dat klinkt als een erg algemene en kromme uitleg, omdat er verschil zit in hoe studenten wonen en wat zij van stijgende energieprijzen merken, sluiten we maar gewoon alle studenten uit van de toeslag. Dat is bijzonder, aangezien ook niet alle huishoudens die momenteel wél aanspraak maken op de energietoeslag op dezelfde manier worden geraakt. Dat is nu eenmaal wat je krijgt met zo’n algemene maatregel, natuurlijk profiteert de een daar meer van dan de ander en dat is ook niet erg, er moest snel worden ingegrepen. Wat dan wél raar is, is om studenten en andere hulpbehoevenden langs verschillende meetlatten te leggen.